Nya Zeeland ligger i den tempererade zonen av Stilla havet, mitt emellan ekvatorn och Sydpolen, ca 160 mil sydöst om Australien. Landet är till ytan något större än Norrland, men lika långt som hela Sverige. Det består i huvudsak av två långsträckta bergiga öar: Nord- och Sydön, som skiljs åt av det tre mil breda Cooks sund. Stewartön (Rakiura) strax söder om Sydön hör också till Nya Zeeland liksom ett antal mindre öar: Kermadec- och Chatham¬öarna norr och öster om huvudöarna samt Niueön, Tokelau- och Cooköarna i Söderhavet. Niueön och Cooköarna har självstyre. Nya Zeeland förvaltar även Rosshavsområdet i Antarktis.
Tre fjärdedelar av Nya Zeelands drygt 4 miljoner invånare bor på Nordön, som dessutom är mindre än Sydön och därmed betydligt mer tätbefolkad. En tredjedel av landets befolkning återfinns i Auckland, landets största stad och kommersiella centrum. Trots att landet på många sätt präglas av sitt jordbruk bor nästan nio av tio invånare i tätorter.
Det vackra landskapet lockar drygt en miljon turister årligen. Här finns dramatisk och omväxlande natur, alltifrån frodiga betesmarker och täta regnskogar till aktiva vulkaner och snöklädda fjäll med stora glaciärer.
I näringslivet är boskapsskötsel och jordbruk traditionella huvudnäringar. Nordöns och Sydöns grönskande kustslätter ger gott bete för landets omkring 70 miljoner får. Ull, kött, mejerivaror, vin, frukt och livsmedelskonserver exporteras till största delen eftersom hemmamarknaden är liten. Havsfiske och fiskodling har ökat i betydelse.
I mer än hundra år var nästan all handel med Storbritannien. Dit såldes kött, smör, ost och ull och därifrån köptes nödvändiga industrivaror.
Nordön är vulkaniskt aktiv och drabbas inte sällan av jordskalv. I det inre höglandet vid sjön Taupo finns flera verksamma vulkaner; den högsta är Ruapehu (2 797 m). Den ligger i Tongariro, en av världens första nationalparker, där det är gott om gejsrar, heta källor och kokande slamvulkaner. Rotorua i nordöst är en gammal bosättning, nu högkvarter för maorierna som tidigt lärde sig utnyttja jordvärmen för matlagning och uppvärmning av bostäder. Det är numera en turiststad och kurort med hälsokällor och heta bad.
Sydön domineras av de mäktiga snöklädda Sydalperna som löper längs västkusten och har ett tjugotal toppar över 3 000 m. Här ges rika möjligheter till alpin skidåkning och bergsklättring. Högsta punkten i sydkedjan och i landet är Mount Cook (3 764 m). Bergen är sönderskurna av dalgångar och rika på vattenfall och sjöar. I sydväst har inlandsis och glaciärer mejslat fram en fjordkust som i naturskönhet tävlar med den norska. I nationalparken Fiordland reser sig bergväggarna brant ur fjorden Milford Sound till omkring 1 500 m höjd. Men på Sydöns östsida utbreder sig Canterburyslätten som är Nya Zeelands största lågland. Nya Zeeland har många korta och vattenrika floder.