Buss med reklam för ett akvarium i Auckland

Resa i Nya Zeeland

När du anländer till Nya Zeeland så kommer du till Auckland eller Wellington på nordön och Christchurch eller Queenstown på sydön. Dessa städer har internationell flygplats. Från dessa orter kan du flyga vidare om du ska till annan mindre stad inom Nya Zeeland. Alla inrikes flygsträckor tar inte så lång stund eftersom det är korta avstånd inom landet. Är du på sydön och ska upp till nordön så tjänar du givetvis tid på att flyga. Det är främst Air New Zealand och Jetstar som flyger inrikes. Buss fungerar bra om du inte vill köra själv. Det finns flera bussbolag som trafikerar mellan de större städerna och orterna både på nord och sydön. Det erbjuds en mängd olika busspass som gäller över en viss tid eller där du kan resa ett visst antal kilometer och det finns även billigare busspass för dig som är ”backpacker” som till exempel ”Sheepdog pass”

På Nya Zeeland är det mycket trevligt att resa med de vanliga bussarna då chauffören ofta fungerar lite som en guide också och berättar lite grand om vad som passeras längs med vägen. Om du vill kan du även ta dig runt med en turbuss där både sightseeing och boende ingår. Det finns ett fler tal företag som erbjuder denna typ av resor.

Det finns även ett hyfsat bra utbyggt tågnät om du vill åka tåg. Tågen går främst mellan de större städerna. Det finns även här ett antal olika typer av tågpass och även de som inkluderar en del sevärdheter. De tågsträckor som är mycket sevärda är The TranzAlpine som går mellan Christchurch och Greymouth över södra alperna och denna resa räknas som en av världens stora tågresor för de fantastiska vyerna över den storslagna och orörda naturen som passeras. The Overlander går mellan Wellington och Auckland och The Coastal Pacific går dagligen mellan Christchurch, Kaikoura och Piction.

Många som reser till Nya Zeeland hyr en husbil och reser på från söder till norr eller tvärtom. Campingplatserna är många, bekväma och ofta placerade på natursköna platser. Alternativet är att hyra en bil och istället bo på hotell, bed & breakfasts eller i campingstugor. Vägarna är bra och bra skyltade. Mellan nord och sydön finns färjetrafik som tar tre timmar. The Interislander går flertalet gånger mellan Wllington och Picton samt färjebolaget Bluebridge.

Ut till Stewart island finns också färjetrafik med katamaraner som tar cirka en timme. Till Waiheke Island tar det cirka 45 minuter.

www.soderhavsresor.se
Flugfiske i sagolik natur!
www.soderhavsresor.se
Denna förstklassiga drömresa till Bora Bora med extra guldkant är resan för er som...
©2024 Res till Nya Zeeland