Kaskelot i Kaikoura

Kaikoura

Kaikoura är en bas för naturupplevelser av alla slag – det är också en bra plats för att äta havskräftor på (på maorispråket ”kai” betyder mat, ”koura” avses kräftor). Två timmars bilresa eller 180 km norr om Christchurch, ligger Kaikoura längs med kusten och är en plats du bör besöka om du vill ha möjligheten att se val. Det är också ett bra stopp på vägen till vinområdet Marlborough och Blenheim.

Kaikoura ligger inklämt mellan bergen och Stilla havet vilket gör läget och naturen dramatisk.På vintern är bergen täckta med snö, vilket gör att det ser ännu mer dramatiskt ut. I samhället bor det cirka 2 100 invånare. Idag åker turister oftast hit för att se på valar; speciellt är det kaskelot man vill se här.

Kaikoura kan också erbjuda möten med andra marina däggdjur som, pälssälar och delfiner som håller till permanent i dessa kustvatten. Valskådningsturer utgår ett par gånger om dagen från hamnen. Här är en av de få platser i världen där du enkelt kan se kaskelotval året om. Späckhuggare kan ses från december till mars, och knölvalar i juni och juli. Flera delfinarter syns nästan dagligen i området. På väg ut ur hamnen träffar du ofta på den lokala sälkolonin som alltid är underhållande.

Valar trivs nära Kaikoura på grund av dess ovanliga undervattenslandskap. Kontinentalsockeln faller snabbt in i ett antal extremt djupa undervattensraviner. Dessutom möter en varm ström från norr en kallare från söder. Detta orsakar att näringsämnen från djupt nere i havet knuffas uppåt, ett fenomen som hjälper till att stödja alla typer av marint liv från plankton och krill till delfiner och valar.

Du kan gå på nattvandring för att skåda himmelen och stjärnorna då du får lära dig om södra halvklotets stjärnhimmel. Du får även ta del av maoriberättelser och se i teleskop.

Möt delfiner i delfinariet, simma med sälar i det grunda vattnet nära stranden och gå på fågelskådningstur. Du kan få se både sjöfågel av olika slag, albatrosser och många andra arter.
Här finns även aktiviteter som inte kostar något som t ex promenader i kustlandskapet, fiska krabbor, havskräftor och pauamusslor.

Det finns gott om caféer, restauranger och affärer att utforska.

www.soderhavsresor.se
Sol och badupplevelse på en riktig söderhavsö!
www.soderhavsresor.se
Nordön på Nya Zeeland är perfekt att upptäcka i husbil. Det finns mängder med vackert...
©2024 Res till Nya Zeeland