Mount Taranaki i Tongariro National Park

Tongariro National Park

Tongariro National Park innehåller de tre aktiva vulkanerna Tongariro, Ngauruhoe och Ruapehu. Parken var den första i världen som fick UNESCO’s världsarvsstatus för sin naturskönhet och för sitt maoriska kulturella värde.

Tongariro National Park täcker nästan en yta på 7, 600 kvadratkilometer och var en gåva från maorihövdingen Te Heuheu Tukino IV till landet år 1887. Drygt hundra år senare har parken fått dubbla utmärkelser som en World Heritage Site.

Under vintern kan du både åka skidor och snowboard, på sommaren vandra och klättra i berg. En populär vandring är upp till toppen på Mount Tongariro där du kan se den vackra färgade Emerald Lake.

Alla tre vulkaner är aktiva, Mount Tongariro hade utbrott så sent som i augusti 2012. Det avskräcker inte folk från att ta skidorna nerför sluttningarna eller att vandra runt bland kratrar, ett övervakningssystem ger en tidig varning om utbrott.

En annan av parkens mest eftertraktade upplevelse är ”Tongariro Alpine Crossing”, en endagars vandring som tar er över de fascinerande sluttningarna längs alla tre bergen. Ångande kratrar, gamla lavaströmmar och termiska sjöar gör vandringen till en oförglömlig upplevelse.

Tongariro Alpine Crossing, avverkas av cirka 70 000 vandrare varje sommar, vandringen har fenomenal vulkaniska landskap och fin utsikt över Lake Taupo och Mt Taranaki. På Northern Circuit behöver du fyra övernattningar och på Round the Mountain avverkar du på sex dagar. Dessa är bland Nya Zeelands mest kända vandringar. Parken erbjuder också många kortare promenader till vattenfall och fascinerande vulkaner, inklusive Ruapehus krater.

Vulkanernas höjd är 2797, 2291 och 1968 meter för Ruapehu, Ngauruhoe och Tongariro i nämnd ordning . Tongariromassivet sträcker sig över 18 kilometer i längd. Ruapehu hade faktiskt äran att spela Mordor och Emyn Muil i Sagan om Ringen-trilogin, och den nästan perfekt koniskt formade Ngauruhoe var mallen för Mount Doom.

Bergen i denna nationalpark har djup andlig innebörd för Maori folket. Legenden säger att översteprästen Ngatoroirangi frystes i en snöstorm när han utforskade Tongariro. Översteprästen tillkallade Hawaiki, det traditionella moderlandet om hjälp. Hans bön besvarades och berget fick utbrott. Berget ingår i det vi idag kallar Pacific Rim of Fire.

De lägre sluttningarna av bergen är täckta med skog där alpina örter, tuvor, lin och lågväxande buskar ger en livsmiljö för många inhemska fåglar. Nya Zeelands enda endemiska däggdjur, en typ av fladdermöss, bor också i parken.


Tongariro National Park

www.soderhavsresor.se
Fiskeresan till Cooköarna med enastående tropiskt fiske efter bonefish och giant...
www.soderhavsresor.se
Anamma ”The Samoan Way” och låt dagarna passera i behaglig takt. Med tropiskt klimat...
©2024 Res till Nya Zeeland