Franz Josef och Fox Glacier från luften

Franz Josef och Fox Glacier

Medan andra glaciärer runt om i världen krymper, så gör inte Fox och Franz Josef glaciärerna det. De ligger mycket nära havet och regnskogen och når fortfarande nästan till havet. Det milda klimatet på denna låga höjd gör att dessa glaciärer är bland det mest praktiska att besöka i världen. En lätt promenad till foten av glaciärerna där du passerar längs gamla floddalar med branta sidor som bär gigantiska horisontella ärr från när glaciärerna har retirerat och avancerat under årtusenden. När du står nära foten av dessa glaciärer, gör dig deras enorma närvaro dig väldigt ödmjuk.

Fox Glacier är 13 kilometer lång och dess högsta del ligger på en höjd av 2 600 meter vid södra Alperna. Den matas med fyra alpina glaciärer som tar emot cirka 30 meter snöfall varje år. Snön packas på toppen av glaciären och blir till blå is i hundra meters djup.

Isen glider nerför till floden dalen nedanför, där den fortfarande är 300 meter tjock. Rörelsen smörjs av isen som smälter under tryck mellan glaciären och den branta dalen. Denna effekt, i kombination med det höga snöfallet på toppen av glaciären, innebär Fox och Franz Josef Glaciärer flöde är runt tio gånger snabbare än de flesta andra dalglaciärer.

Avsatser i dalbotten djupt under glaciären orsakar sprickbildning, omvälvningar och djupa raviner i glaciärytan och skapar en dramatisk och potentiellt farligt landskap. Ytsmältning förekommer på hela dess längd till lägre höjder, iskalla floder rinner ut genom steniga raviner och genom den tempererade regnskogen till Tasmanska sjön.

I den spektakulära dalgången av Franz Josef Glacier finns en promenadväg på 1,5h retur uppför glaciärdalen. Vandringen är inte ett stig, utan följer flodbädden som består av sten och singel , så det är inte så lätt att gå. Flodnivån kan stiga plötsligt i kraftigt regn, så det krävs att du är förvarnad om att du kan få våta fötter!

Dalen bildades vid glaciären för tusentals år sedan och har skapat djupa skåror i naturen. Nederkanten av glaciären är knappt 300m över havet och är en av tre glaciärer i världen att vara så nära kusten. I närheten av båda glaciärerna finns lodger och enklare hotell som erbjuder restauranger och tips om vandringar i omgivningen. Obs ! Om du ska ut och gå på glaciären så måste du gå med en erfaren guide.

www.soderhavsresor.se
En guldkantsresa till Australiens ikoner med femstjärniga boenden, högklassiga utfärder...
www.soderhavsresor.se
Denna fiskeresan till Australien ger en unik chans till flugfångad marlin från sand...
©2024 Res till Nya Zeeland