Vinodling

Vingårdar i Nya Zeeland

Kiwis har utvecklat en kräsen gom när det gäller vin och öl, vilket återspeglas i antalet vingårdar och bryggerier i hela landet.

Nya Zeelands vin är utmärkande för dess renhet, livfullhet och intensitet. Den långa mognadsprocessen – ett resultat av lägre temperaturer – gör smakutvecklingen syrligt frisk, en balans som Nya Zeelands viner är kända för. En hel del av landets många vingårdar ligger på spektakulära platser, både nära en fantastisk strand eller högt bland alptoppar.

Förutom prisbelönta viner, älskar nyzeeländare en stor öl. Många väletablerad och internationellt kända ölvarumärken som Steinlager, Speights och Tui fortsätter att växa, har mer än 50 mikrobryggerier vuxit upp i många regioner på Nya Zeeland – varje ölsort har sina egna unika blandningar och smak.

Hawke s Bay, Martinborough, Marlborough och Central Otago är de mest välkända av Nya Zeelands vinregioner och hem till ett antal olika vingårdar. Mindre vinproducerande områden är Auckland, Gisborne och Waipara. Om du är nyfiken på att se det bästa av vad vingårdarna har att erbjuda, besök den Klassiska New Zealand Wine Trail – ett vinprovnings äventyr genom hjärtat av Nya Zeelands växande vinregioner.

Hawkes Bay är en av de torraste och soligaste områdena i landet. Ett kustklimat, fridränerande jordarter, låg nederbörd och en lång växtsäsong gynnar vingårdarna i området, med Chardonnay och Cabernet Merlot druvorna som utgör hälften av alla druvor.

Längre söderut, längst i söder av Nordön, ligger Martinborough. Berömd för sin Pinot Noir, regionens mest planterade druva. Martinboroughs vingårdar producerar också mycket Sauvignon Blanc. Vingårdar vid Auckland som Matakana, Kumeu och Waiheke Island är kända för att producera fyllig Merlot och fruktig Chardonnay. Soliga Gisborne, på Nya Zeelands East Cape, är hem till vingårdar som producerar enastående Chardonnay och Pinot Gris.

Det har sagts att det inte finns något vin som helst i världen som smakar som vinet från Marlborough, beläget på nordspetsen av Sydön. Här finns en magisk kombination av klimat och jordmån gör att vingårdar producerar mycket berömda viner som Sauvignon Blanc. Nya Zeelands ledande vindistrikt, är Marlboroughs vingårdar som är kända som de bästa i världen.

Längst ner på Sydön ligger Central Otago, världens sydligaste vinproducerande region. Vingårdarna här är verkligen spektakulära, omgivna av berg och sjöar och djupa flodraviner. Det svala klimatet i kombination med glaciärjordar, ger vingårdarna här ger en mycket elegant Pinot Noir. Waipara, i centrala South Island, är också känd för att producera denna blandning samt Chardonnay och Riesling.

www.soderhavsresor.se
Fiska i nationalparken Hinchinbrook Island, en orörd oas och en av Australiens artrikaste...
www.soderhavsresor.se
Denna fiskeresan till Australien ger en unik chans till flugfångad marlin från sand...
©2024 Res till Nya Zeeland