Lammspett på grill

Mat och dryck i Nya Zeeland

Mat är en viktig ingrediens på din Nya Zeelandsresa. I en nation som är omgiven av hav, blir du bortskämd med färska skaldjur året om och många viktiga nyzeeländska rätter består till stor del av detta. De är också kända för sin uppfödning av lamm i världsklass, nötkött och mejeriprodukter. Ett rykande, hett grillat lamm till söndagsmiddag är en kiwi specialitet, detta avnjuts bäst med färska grönsaker och ett glas Pinot Noir.

Ingen resa till Nya Zeeland är komplett utan en läcker hangi. Hangi betyder jord ugn, det är ett traditionellt maorisätt för matlagning, där de använder uppvärmda stenar nedgrävda i en grop.

Med mer än 14.000 kilometer kust har Nya Zeeland många välsmakande skaldjur att erbjuda. Marlboroughs grönläppade musslor är världsberömda och även kända för sina hälsofördelar. De avnjuts bäst tillagade som en musselgryta med ett glas Sauvignon Blanc. Om du är på väg mot Picton får du inte missa restaurangen The Mussel Boys i Havelock där man specialicerat sig på att servera musslor och vin i olika kombinationer.

Bluff ostron är bland de finaste i världen, de finns i de kalla och rena vattnen i Foveaux Strait. Du hittar dem på bra restauranger över hela landet, men om du efter en verkligt nyfångade ostron ska du bege dig till Bluff Oyster and Food Festival, som hålls i Bluff varje maj.

Skarpsill är en annan av Nya Zeelands delikatesser. Västkusten på sydön är känd för sitt överflöd av denna lilla fisk – fångad i nät under våren – och avnjuts främst friterad. Pilgrimsmusslor finns också i överflöd längs med hela Nya Zeelands kust och firas i Whitianga på Coromandel med en festival för pilgrimsmusslan varje år i september.

Saftigt och mört grillat lamm är en kiwi favorit. Nya Zeelands lamm har avnjuts över hela världen och är en av landets främsta exportvaror. Lammet tillagas bäst smaksatt med rosmarin och massor av säsongens grönsaker, grillat lamm en måltid går hem hos de flesta.. Du hittar lamm på menyn på många av de bästa restaurangerna i landet.

Hangi var den mest använda metoden för mattillagning av maori i över 2000 år. Nu tillagas främst en hangi vid speciella tillfällen. Traditionella ingredienser i en hangi inkluderar kyckling, fisk och skaldjur samt olika grönsaker. En av de bästa ställena att njuta av denna festmåltid är i Rotorua, på centrala nordön. Du kan också få njuta av en läcker hangi-ångad pudding som dessert.

www.soderhavsresor.se
Roadtrip för naturentusiasten med möjlighet att vandra, njuta av vacker natur och...
www.soderhavsresor.se
En fiskeresa med mångfald av tropiska fiskarter i västra Australien.
©2024 Res till Nya Zeeland