Tongariro i Nya Zeeland - Resor till Nya Zeeland
Tongariro i Nya Zeeland

Att tänka på i Nya Zeeland

Innan du åker bör du kolla upp vädret i regionen eller regionerna du ska åka till, tänk på att Nya Zeelands årstider är omvända mot Sveriges. Klimatet har även stor variation beroende på var ni befinner dig. Allt från varma heta somrar i det subtropiska klimatet till snö och is under vintrarna samt upp i bergen. Nya Zeelands klimat kan till stor del likna Sveriges under vår/höst, beroende på årstid och plats du befinner dig på. Få med er kläder efter väder!

Liksom i Australien är reglerna för att ta in livsmedel och växter mycket stränga på Nya Zeeland. Som livsmedel kan även godis räknas. Har du vandringskängor med dig eller annan campingutrustning som du använt i andra länder måste du se till att all jord har tagits bort innan du kommer till flygplatsen. Detta gäller även golfare och deras golfklubbor och skor. Om du behöver föra in stora mängder läkemedel bör du skaffa en läkares intyg för att kunna visa upp i tullen.

Nya Zeeland har en låg kriminalitet och är sett som ett säkert land att åka till, men ta självklart till samma säkerhetsåtgärder som ni gör hemma.

När det gäller strandlivet är det viktigt att använda solskydd. Ozonlagret är tunnare i Nya Zeeland än på många andra platser i världen, ska ni spendera en heldag utomhus kan det vara bra att ha detta i tankarna. Kolla även upp din försäkring innan du åker. Ska du utföra aktiviteter som dykning, forsränning, bungy jumping eller hyra motorcykel bör du ha en heltäckande försäkring. Eftersom Sverige och Nya Zeeland inte har något avtal om sjukvård bör man som resenär ha en omfattande reseförsäkring.

Pass måste vara giltigt minst sex månader efter utresedatum. Landet accepterar provisoriska pass. Resenärer rekommenderas att ha en kopia på passet någonstans i sin packning, för att underlätta ifall passet skulle försvinna.

Nya Zeeland har vänstertrafik. Man måste ha fyllt 21 år för att få hyra bil (eller 25 år för husbil). Svenskt körkort räcker inte, du måste skaffa ett internationellt körkort, detta går att köpa hos Motormännens Riksförbund. Att hyra bil för att ta sig fram på Nya Zeeland är populärt. Hastighetskontroller är vanliga.

Hastighetsbegränsningen är 100-110 km på stora vägar och 60 km i städerna. De flesta broar är smala och har bara plats för en bil åt gången, skyltar talar om vem som har företräde. På en del ställen måste man vara beredd på fårskockar som går över vägen.

www.soderhavsresor.se
Sol och badupplevelse på en riktig söderhavsö!
www.soderhavsresor.se
Roadtrip för naturentusiasten med möjlighet att vandra, njuta av vacker natur och...
©2024 Res till Nya Zeeland