Maori - Gammal kultur i Nya Zeeland
Maori - Gammal kultur i Nya Zeeland

Maori kultur

Maorierna är ursprungsbefolkningen på Nya Zeeland. De kom hit för mer än 1000 år sedan från sitt mytiska polynesiska hemland Hawaiki. Idag utgör maoribefolkningen 14 procent av landets totala befolkning och deras historia, språk och traditioner är viktiga för Nya Zeelands kulturarv. Som ett polynesiskt folkslag har maorierna unika traditioner. Dessa kan du se och uppleva om du besöker en marae, hantverksaffär, museum, gallerior och på en kulturell musik och sångföreställning.

En haka är en gammal traditionell dans som användes innan ett slagsmål eller krig, men även när större grupper möttes i fred. I hakan vill man visa styrka, mod, stolthet och gemenskap. Det stampas med fötterna, klappas med händerna, tungorna visas och det sjungs och hojtas.

Du bör lyssna på Te Reo Maori, maorispråket, under din resa på Nya Zeeland. Det är få nyzeeländare som inte känner igen vanliga maoritermer och fraser. Du kommer förmodligen plocka några upp själv.
Börja med ”Kia Ora” -Hej!

Den bästa platsen för att uppleva maorikultur är vid en marae (möteshus) Det finns organiserade visningar i kombination med haka och en hangimåltid. En marae är ett inhägnat komplex av snidade byggnader och marken som maraen står på tillhör en särskild iwi (stam), eller whanau (familjen). Maorifolket ser sin marae som tūrangawaewae – sin plats att vara på och tillhöra. Marae används för möten, fester, begravningar, studiecirklar och andra viktiga stam/familjehändelser.

En marae innehåller ett snidat möteshus (Wharenui) med en öppen plats framför (marae ATEA), en matsal och pentry, samt en toalett och dusch. Den viktigaste av de byggnader som finns inom maraen är Wharenui. En Wharenui liknar den mänskliga kroppen i strukturen vilket oftast innebär en viss förfader av stammen. Den tekoteko (ristade figuren) på taket framför huset representerar huvudet, och maihi är armarna som hålls välkomnande till besökare.

Några korta brädor vid framsidan av Wharenui representerar ben, medan tahuhu, en stor påle som löper längs längden av taket, representerar ryggraden.

Den Heke som sträcker sig från tahuhu till poupou (ristade figurer) runt väggarna, representerar revbenen. Många Wharenui innehåller sniderier och paneler som hänvisar till Whakapapa (släktforskning) av stammen och till maori-berättelser och legender. Det är också vanligt att se bilder av nära och kära som har gått bort placeras inuti.

Om du har tur nog att kliva in en Wharenui, kom ihåg att ta av dina skor innan, konsumera inte mat eller dryck därinne, och fråga alltid om du får fotografera.

Maoritraditionen lever vidare genom berättelser, sånger och hantverket från generation till generation. Tatueringar, träsniderier och vävning lever vidare och är mycket populärt.

Maori kulturen är rik på berättelser och legender.

www.soderhavsresor.se
Fiskeresan till Cooköarna med enastående tropiskt fiske efter bonefish och giant...
www.soderhavsresor.se
Anamma ”The Samoan Way” och låt dagarna passera i behaglig takt. Med tropiskt klimat...
©2024 Res till Nya Zeeland