Priser och kostnader på Nya Zeeland
Vad kostar en Big Mac i Nya Zeeland?

Pris och kostnader på Nya Zeeland

Det kan vara bra att veta hur mycket pengar du kommer spendera utomlands så du kan planera din budget inför resan. På Nya Zeeland använder man sig av valutan nya zeeländsk dollar, eller (NZ$). En nya zeeländsk dollar eller kiwidollar som det även kallas är värd ungefär 5 kronor. Kiwidollarn finns i 5, 10, 20, 50 och 100 dollars sedlar. Den nya zeeländska dollarn ersatte 1967 det nya zeeländska pundet.

Du kan köpa nya zeeländsk valuta på banker, hotell och internationella flygplatser. Bankerna har öppet vardagar mellan 9.30 och 16.30, bankerna har i de större städerna även öppet tidigt på lördagar. Nya Zeeland erbjuder samma service som andra väst länder i form av ATM automater, endast ute på landsbygden är utbudet av uttagsautomater begränsat. Några av de största bankerna i Nya Zeeland är; Australia New Zealand (ANZ) Bank, Westpac och Kiwibank.

Här är en generell guide om vad du kan förvänta dig att betala i Nya Zeeland för några vanliga objekt.

En hotellfrukost: NZ $ 15 – NZ $ 40
Middag: NZ $ 25 – NZ $ 70 per måltid
Lunch mellanmål/smörgås: NZ $ 5-NZ $ 10
Cafe lunch: NZ $ 10 – NZ $ 25
Ett frimärke för vykort till valfritt land: NZ $ 1,90
Big Mac hamburgare: NZ $ 5,10
Cappuccino: NZ $ 3,50-NZ $ 4,50

De flesta butiker i Nya Zeeland är öppna från 9.00 – 17.00. Affärer har ofta öppet en kortare stund på söndagar, många har även kvällsöppet fram tills 21.00 på torsdagar och fredagar.

Det finns ingen gräns på hur mycket kontanter man får ta med sig in i Nya Zeeland, men har man med sig mer än NZ $ 10.000 måste man deklarera summan hos tullen. Alla större kontokort används i Nya Zeeland. Mastercard, Visa, Diners club och American Express är de vanligaste och kan användas som betalmedel vid bokning och betalning av hotell, hyrbil, flygbiljetter, inträde till stora turistattraktioner och för köp i affärer. I mindre affärer och kaféer accepteras inte alltid kontokort, se därför till att alltid ha lite kontanter med dig. Det är ofta utmärkt i affärers skyltfönster vilka kontokort som accepteras.

www.soderhavsresor.se
En fiskeresa med mångfald av tropiska fiskarter i västra Australien.
www.soderhavsresor.se
Bo i din egen bungalow och ta dagen som den kommer.
©2024 Res till Nya Zeeland