Wellington är huvustad på Nya Zeeland - Resor till Nya Zeeland
Nya Zeelands huvudstad Wellington

Turistfakta om Nya Zeeland

Huvudstaden är Wellington, de största städerna är Auckland, Christchurch och Dunedin.

Den totala invånarmängden i Nya Zeeland är 4,4 miljoner, till ytan är det 268 000 kvadratkilometer vilket gör det till det 73:e största i världen. Språket är engelska och man använder sig av Nya Zeeländsk dollar som valuta (NZD).

Nya Zeeland använder 220-240 volt, tre håls eluttag, det är bra att ta med en adapter. Hotell och restauranger tar ingen serviceavgift på notan, det är därför vanligt att man ger dricks till servicepersonalen som tack för god service. Taxichaufförer och bar personal räknar inte med att få dricks.

Skulle det inträffa något kan ni nå polis, ambulans och brandförsvar på numret 000. Nya Zeelands landsnummer är 0064, mobilnätet är utbrett men är inte fullt utvecklat ute på landet och uppåt bergen. Wifi finns tillgängligt på de flesta caféer, hotell och på bibliotek.

Postkontoren är öppna från måndag till fredag mellan 9 och 5. I storstäder är de ofta öppna på söndagsmorgonen.

Kranvattnet på Nya Zeeland går utmärkt att dricka och är inte klorerat. Det finns turistbyråer i de flesta städer i Nya Zeeland, turistbyråerna är statliga med mängder av broschyrer och kartor. Ofta har de mindre städerna en lokal turistbyrå.

Man använder sig av samma måttenheter som i Sverige, meter, kilogram, Celsius och liter. Det enda som skiljer är skostorlekar. Affärer har i största allmänhet öppet mån-fre 9-17, lördag 9-12. I storstäder har man ofta late night shopping och affärerna kan ha öppet till så länge som 21 på torsdagar och fredagar.

Det råder vänstertrafik i Nya Zeeland, se till att ni uppmärksammar detta, nästan 50 utländska turister dör varje år, många gör det för att de glömmer bort att det är vänstertrafik. Ska ni hyra bil krävs ett internationellt körkort, man måste även fyllt 21 år. Det är förbjudet enligt lag att tala i mobiltelefon som förare.

www.soderhavsresor.se
Denna fiskeresan till Australien ger en unik chans till flugfångad marlin från sand...
www.soderhavsresor.se
Bo i din egen bungalow och ta dagen som den kommer.
©2024 Res till Nya Zeeland