Columbo Street i Christchurch

Städer

Storstäderna i Nya Zeeland är alla stora turistattraktioner i sig. Hit hör huvudstaden Wellington, landets största stad Auckland, Christchurch, Queenstown och Dundin. Wellington är beläget i en bukt på den norra ön av Nya Zeeland. Staden är en kustremsa med lågland som sedan toppas med berg. Huvudstaden är full av konst, kultur, teater och mode. Om man reser till Wellington finns det några platser man måste besöka så som Te Papa- National Museum of New Zealand, och åka med den historiska Wellington Cable Car som går igenom hela huvudstaden. Det finns också vackra parker att se i huvudstaden, The Wellington Botanic Garden är en av de vackraste. I närheten finns också Wellington Zoo och Staglands Wildlife reserve.

Auckland har över 1.5 miljoner invånare och är full av kultur. Auckland är känt för sina många hamnar och är kallat för seglarnas Mecca. Sky Tower är den mest kända sevärdheten i Auckland. Den sträcker sig 328 meter över havet och är därför den högsta byggnaden i Nya Zeeland, med utsikt utsikt över 80 km åt alla håll. I byggnaden finns restauranger och utsiktsplats I toppen av tornet. Man kan också göra Skydive från tornets topp.

Mindre städer på nordön är Rotorua och Taupo i dess mitt, jordbruksstäderna Hamilton och Tauranga, Napier och Hastings i vindistriktet på östkusten och Whangarei och Pahia norr om Auckland.

Queenstown har gett sig själv titeln extremsportens huvudstad på grund av dess stora utbud av aktiviteter. Här finns natur, stadsliv, äventyr och vinodlingar- allt som Nya Zeeland är känt för. I staden kan man utöva extremsporter så som bungy, snowboarding, paraglide, åka jet-båtar, fors-åkning osv. Här finns också Fiordland National Park.

Christchurch är den största staden på sydön. För ett par år sedan förstördes centrum helt och hållet av en jordbävning. Centrum har varit stängt under flera år under uppbyggnaden och har bara helt nyligen öppnats igen. Hotell har renoverats och byggts på nytt. Den kända katedralen fick de riva och bygga upp sten för sten och många andra byggnader har fått byggas om.

Dunedin på sydöns östkust är den näst största staden på sydön. Den kallas för Nya Zeelands Edinburgh då den känns skotsk i sin karaktär. Andra mindre städer på sydön är Invercargill längst i söder, konstnärsstaden Nelson, Hokitika, Westport och Greymouth på östkusten.

www.soderhavsresor.se
Nordön på Nya Zeeland är perfekt att upptäcka i husbil. Det finns mängder med vackert...
www.soderhavsresor.se
En fiskeresa med mångfald av tropiska fiskarter i västra Australien.
©2024 Res till Nya Zeeland